Wordt deze e-mail niet correct weergegeven? Bekijk deze e-mail in uw webbrowser.
Wil je deze e-mails niet meer ontvangen? Uitschrijven

Nieuwsbrief Januari 2018

GRAPPOLO,
ITALIAN WINES ONLINE

In deze 1ste nieuwsbrief van 2018 blikken we al eens vooruit op de evenementen van het komende voorjaar en geven we enkele cijfers over het oogstjaar 2017.

Maar eerst danken we u voor het vertrouwen dat u het afgelopen jaar stelde in Grappolo.

In 2018 blijven we verder zoeken naar nieuwe wijndomeinen uit regio's die nog ontbreken in ons gamma. We werken verder met onze vertrouwde wijnbouwers en zullen u de komende maanden dan ook met plezier hun nieuwe jaargangen voorstellen.

We wensen u een gelukkig en gezond 2018!

Peter en Johan

LenteDegustatie op 18 maart

Onze 1ste degustatie van het jaar komt er aan bij het begin van de lente : in restaurant Noord57 in Torhout zullen we u naast enkele enkele nieuwe jaargangen vooral frisse, fruitige wijnen laten proeven voor het voorjaar en de zomer. U zal er tevens enkele topwijnen kunnen proeven van de verschillende domeinen. Meer nieuws hierover in een volgende nieuwsbrief.

Op zondag 18 maart van 10 tot 19u

Wijnbeurs Lichtervelde op 31 maart

Op 31 maart 2018 organiseert vbs 'tVLOT ism z'n ouderraad hun 1ste editie van de Lichterveldse Wijnbeurs! 8 wijnhandelaars! Meer dan 80 wijnen uit verschillende landen!
Kaarten: wijnbeurslichtervelde@gmail.com.

Grappolo zal er tevens aanwezig zijn.

TIC-MATINEE op 11 maart

Wij werken met plezier terug samen aan de 2de TIC-MATINEE. Op zondag 11 maart 2018 om 10 uur heeft moderator Herwig Reynaert ex-voetbalster Imke Courtois en ex-rector (UGent)Paul Van Cauwenberge op bezoek. Hij interviewt beiden over hun beroepsactiviteiten en gaat op zoek naar de misschien wel verrassende gelijkenissen tussen beide personen. Het gesprek duurt ongeveer een uur. Nadien kan het publiek vragen stellen en is er nog tijd voor een drankje en een babbel tijdens de receptie.

De receptie zal opnieuw verzorgd worden door Grappolo.

Op zondag 11 maart 2018 om 10 u
Locatie: Scholengroep Sint-Rembert - Feestzaal (BLOK 8)
Praktisch: De deelnameprijs bedraagt 7 euro. Een aperitief is in de prijs inbegrepen.
Inschrijven kan via overschrijving op rekening nr. IBAN BE41 7380 4086 4910 van Vorming TIC Rembert vzw, met vermelding van uw naam en het aantal plaatsen, of rechtstreeks via Trui Declerck of Els Verdonck.

Cijfers oogstjaar 2017

Het oogstjaar 2017 is een heel uitzonderlijk jaar gebleken waar het klimaat de hoofdrol opeiste.

Na een vroege lente zorgde de late vorst in april ervoor dat heel wat wijnstokken geen vruchten meer konden voortbrengen in 2017. In sommige streken ging op die manier 20 tot 40% van de oogst verloren.

Vanaf medio mei tot augustus/september is er dan in grote delen van Italië praktisch geen neerslag van betekenis gevallen. Vooral het centrum en het zuiden werden hierdoor getroffen. Dit ging ook gepaard met temperaturen die regelmatig de 40°C overschreden.

In september/oktober is er dan gelukkig in de meeste streken wel wat neerslag gevallen.

Dit zorgde ervoor dat de druiven in meestal perfecte gezondheid konden geplukt en aangevoerd worden maar het vergde heel wat werk van de wijnbouwer doorheen het jaar om ervoor te zorgen dat er op het juiste ogenblik kon geoogst worden.

Sinds de tweede wereldoorlog lag enkel in 1947 de wijnproductie nog lager dan in 2017. In het oogstjaar 2017 werd zo'n 38,9 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, dit is 28% minder dan in 2016 (ter info , in 1947 werd 36,4Mhl geproduceerd). Belangrijke regio's als Toscane, Sicilië en Puglia kenden een nog grotere terugval van respectievelijk 45% voor Toscane en 30% voor Sicilië en Puglia. In Sardinië kromp de productie ook met 45%.

Follow us on