Wordt deze e-mail niet correct weergegeven? Bekijk deze e-mail in uw webbrowser.
Wil je deze e-mails niet meer ontvangen? Uitschrijven

Nieuwsbrief Mei 2018

GRAPPOLO,
ITALIAN WINES ONLINE

Impressies van Vinitaly 2018

Midden april waren we van de partij in Verona voor de 52ste editie van Vinitaly, waar je gedurende 4 dagen de kans krijgt om bijna alle belangrijke wijndomeinen te ontmoeten. Dit belangrijkste wijnevenement in Italië is voor ons zoals steeds de uitgelezen opportuniteit om op enkele dagen tijd de wijnbouwers te spreken en samen de nieuwe jaargangen te proeven.

Een woordje over het oogstjaar 2017. Deze jaargang staat geboekt als uitzonderlijk omdat de klimatologische omstandigheden als extreem kunnen beschouwd worden. Na een vroege lente in maart en begin april zorgden enkele heel strenge vorstnachten in de tweede helft van april voor heel wat schade waardoor in sommige streken toen al tot 25% van de potentiële oogst verloren ging. Daarna kwam een lange periode van warm maar vooral droog weer waarbij de thermometer in juli en augustus regelmatig boven de 40 graden klom. Alles samen zorgde dat ervoor dat in 2017 slechts 38,9 miljoen hectoliter wijn werd geproduceerd (15 miljoen hl minder dan in 2016 en de 2de laagste productie na 1947).

Voordeel van de grote droogte was dat de druiven in nagenoeg perfecte gezondheidstoestand in de "cantina" arriveerden. De kwaliteit van de wijnen van 2017 wordt algemeen als zeer goed beschouwd.

De voornamelijk witte wijnen die we van 2017 proefden waren over het algemeen reeds mooi evenwichtig en elegant met een lagere zuurtegraad dan de wijnen van 2016. Het zijn wijnen die reeds in de jeugd veel drinkplezier zullen leveren maar niet het bewaarpotentieel van de witte wijnen van 2016 zullen hebben.

De enkele rode wijnen van 2017 die we geproefd hebben waren net gebotteld maar beloofden veel goeds voor de toekomst. De instapwijn Corvino Montepulciano 2017 van Contesa bv heeft een mooie structuur met veel fruit en een heel aangename fraicheur. Ook de Chianti DOCG 2017 van Martoccia di Brunelli bevat heel veel rood fruit en frisheid en zal velen charmeren (binnen 2 weken komt hij beschikbaar).

Enkele proefnotities van de nieuwe oogstjaren van de toppers uit Italië :

  • Barolo 2014 van Oberto : het oogstjaar 2014 was een koel en regenachtig jaar met een sombere zomer. Maar gelukkig voor Barolo, was er een echte Indian summer in september met veel zon en koele nachten wat er voor zorgde dat de nebbiolo nog mooi kon rijpen en we 1 van de meest laattijdige oogsten kregen van de laatste 10 jaar. De Barolo 2014 van Oberto bevat in de neus veel rood fruit , is likoreus en aards. In de mond puur rood fruit, krachtige maar heel elegante, sappige tannines met een lange afdronk. De 2014 zal door zijn elegantie velen bekoren in de jeugd maar hij kan even goed nog een 10-tal jaren ouderen.
  • Brunello 2013 van Martoccia di Brunelli : licht intens kersenrode kleur, complexe neus van rood fruit, verse kruiden, peper, bloemen, balsamisch, aards. In de mond een heel fijne, elegante, sappige brunello met nog aanwezige tannines maar nu reeds lekker om drinken.

Nieuwe ontdekkingen op Vinitaly

Tijdens Vinitaly gingen we tevens op zoek naar wijnen uit regio's waar we nog geen wijnen van verdelen. Zo proefden we intensief wijnen uit Valpolicella (zie kaart) waar we op zoek gingen naar een lekkere, betaalbare Amarone. We hebben een shortlist gemaakt van de domeinen die ons heel interessante wijnen lieten proeven. De komende maanden gaan we de selectie ter plaatse verder zetten en stellen u dan het geselecteerde domein voor in een speciale nieuwsbrief.

Italiaanse avond op 1 juni VOLZET

Onze Italiaanse avond in restaurant Noord 57 te Torhout is volzet. Samen met Joke en Jo hebben we een menu samengesteld dat begeleid wordt door geselecteerde topwijnen uit ons gamma.

We zijn zeker van plan om deze formule in de toekomst te herhalen. Snel reageren is aangeraden om er bij te zijn.

Follow us on